Jak rozpoznać dobrą matchę?

Jak rozpoznać dobrą matchę?

Dobrą matchę rozpoznajemy głównie po kolorze. Musi on być intensywnie zielony, gdyż im wyżej i im młodsze były liście, tym mają więcej chlorofilu, który odpowiada za intensywnie zielony kolor. Liście rosnące niżej są bardziej żółte, ponieważ mają mniej światła. Dlatego im bardziej intensywnie zielona jest matcha, tym lepsze liście zostały użyte do jej produkcji, a im bardziej żółta, tym starsze i z niższych partii rośliny. 

Drugim wskaźnikiem jakości jest konsystencja. Im bardziej jedwabisty jest proszek tym lepiej. Możemy to sprawdzić rozcierając matchę na przykład na białej kartce. Najlepsza matcha jest z reguły najdłużej mielona na najdrobniejszy proszek. U nas oba rodzaje są mielone na tradycyjnym kamiennym młynie do matcha ale i tak widać różnice na zdjęciu poniżej między naszą matchą ceremonialną i zwykłą. Zła macha będzie całkowicie brązowa i nie będziemy w stanie zrobić ciągłej linii.

Gorzkie nuty nie oznaczają zawsze złej jakości bo czy matcha je ma zależy od regionu i sposobu uprawy. Oczywiście jeśli matchy się nie da wypić albo jeśli w matchy wysteruje rybi posmak jest to wskaźnik złej jakości i późnego zbioru.

Poniższą skalą można sprawdzić dowolny rodzaj machy do czego zachęcam. Klasy matcha jak: matcha codzienna, tradycyjna, premium, luksusowa itp są wymyślone na potrzeby marketingu i niewiele nam mówią o jakości produktu. Realnie o jakości decydują cechy które opisałem.

8f0ccc36bccdaa0665a598fdcc7bc775